RECEPTI / RECIPES












 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U SLAST !!!

SLANE RIBICE

0.5 kg slanih ribica - Srdele ili Inčuni
2 dcl bračkog maslinovog ulja
rukohvat kaprla
1 limun

 

Slane ribice se očiste od glave i iznutrice te se poliju sa maslinovim uljem i ukrase s kaprlima i narezanim limunom na tanke fete.
Servira se kao predjelo sa domaćim kruhom spravljenog ispod peke.

JUHA OD KOZLETINE

1kg kozetine
2 glavice kapule
1 režanj bijelog luka
3 mrve
2 tikvice
0.5 kg mahuna
1 stručak petrusinule
1 lovorov list
sol i papar

Kozletinu kuhajte zajedno sa povrćem 45 minuta na srednje jakoj vatri. Kada je meso mekano, posolite i popaprite po želji, te servirajte kao gustu juhu.

TIKVICE S POMIDORIMA

1 kg tikvica
1 kg pomidora
1 stručak petrusinule
1 glavica bijelog luka
1 čaša maslinovog ulja
sol i papar

Na tanke ploške narezane tikvice peku se na gradelama s ploškama razrezanih pomidora. Peku se da ostanu malo žilve, pa se potom slažu u redove u koje dodamo češnjak i petrusinulu. Na kraju zalijem s maslinovim uljem.

DALMATINSKA BUZARA

1 kg dagnji
0.5 kg škampa
0.5 kg kozica
1 glavica kapule
1 glavica češnjaka
1 stručak petrusinule
1 čaša šalše
1 čaša bijelog vina
1 čaša maslinovog ulja
sol i papar

Na zagrijanom maslinovom ulju popržite sve sastojke. Dodajte vino i šalšu i ostvaite da se svi sastojci dobro prožmu. Servirajte vruće uz čašu crnog bračkog vina.

MANISTRA S POVRĆEM

0.5 kg manistre u obliku pužića
0.5 kg graška
2 glavice kapule
1 režanj bijelog luka
1 mrkva
0.5 kg pomidora
2 dcl. crnog vina
2 dcl maslinovog ulja

Na maslinovom ulju dobro popržite kapulu, mrkvu i gračak. Kada je povrće mekano, dodajte bijeli luk i pomidore te zalijte s crnim vinom.
Posebno skuhajte manistru al dente.
Uz jelo servirajte rashlađeno crno bračko vino.

MESO ISPOD PEKE

1.5 kg mesa (teletina, janjetina...)
0.5 kg kapule
20 dag suhih šljiva
1 jabuka
1 narandža
1 kg krumpira
2 dcl maslinovog ulja
1 žlica Vegete
2 dcl crnog vina

Do pola skuhati krumpir narezan na tanke fete. Namazati peku s maslinovim uljem i u nju posložiti krumpire, povrće, začine i meso. Kuhati 40-tak minuta ispod peke.

KRUH ISPOD PEKE

1.5 kg oštrog brašna
1 svježa germa
2 jaja
sol
voda

Brašno se pomješa sa vodom, jajima i soli i dobro istuče (najbolje ručno)
Doda se rastopljena germa i pusti da se diže 1 sat na toplom mjestu.
Položi se u peku i peče 20-tak minuta, bez dizanja poklpca na laganoj vatri.

BAKINA TORTA

TIJESTO
20 dkg šečera
7 dkg žumanjaka
7 dkg rastopljene čokolade

20 dkg samljevenih oraha

KREMA
14 dkg maslaca
18 dkg čokolade
2 cijeka jaja
Tijesto peći na umjerenoj vatri oko 45 min. Kada je gotovo i ohlađeno prerezati po pola i premazati s marmeladom
Kremu kuhati na pari. Kada se čokolada rastopi, dodati razmućena jaja i šećer. Pustiti da se krema ohladi.
Tijesto dobro ohladiti i tek onda premazati kremom.

PUŽEVI SA PRŠUTOM


20 dkg puževa
češnjak
crno vino
putar
peršin
pršut
vrhnje
parmezan
sol
maslina
paradajz

Na putru se preprže prethodno skuhani puževi i češnjak. Doda se pršut, peršin i vino. Kada se prokuha dodati vrhnje i parmezan te se malo zapeče. Ukraciti s šnitom pršuta, paradajzom i maslinom.

HOBOTNICA ISPOD PEKE

1 kg hobotnice
krumpir
3 velika luka
maslinovo ulje
češnjak
suhe šljive
jabuka
narandža
paprika
paradajz
žlica Vegete
bijelo vino

Do pola skuhani krumpir se posloži u peku. Dodaju se ostali sastojci te posljednja hobotnica. Zaliti vinom i s malo vode. Peči 40-tak minuta.

ŠIŠ ČEVAP

0,5 kg mljev. mesa
2 glave luka
češnjak

tabasco
1 jaje
krušne mrvice
crvena paprika
chili papričica

Svi sastojci se moraju dobro promiješati kako bi se dobila gusta smjesa. Rukom oblikovati čevape te ih složiti na ražnjič. Peči na laganoj vatri 10 - tak minuta-

ŠKAMPI NA GRADELAMA

1 kg škampa
maslinovo ulje
češnjak
peršin
sol

Škampe marinirati smjesom svih sastojaka. Peči na grdelama te ih stalno podljevati s maslinovim uljem da se ne posuše na vatri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
VRH STRANICE